L a n t h i e r i
L a n t h i e r i
Vina Lanthieri imajo korenine v plemeniti rodbini, ki je nekdaj živela v Vipavski dolini. Ročno obrano grozdje, dozorelo na najboljših legah v Vipavski dolini, in posebna tehnologija zagotavljata vrhunski svež in plemenit okus. Vina Lanthieri so namenjena gurmanom, ki imajo radi bolj sveža bela in rdeča vina, z značilno sortno aromo, elegantnim in uglajenim telesom ter plemenitim značajem. Avtohtonima Zelenu in Pineli, ki sta zaščitna znaka linije Lanthieri, se pridružuje široka paleta domačih in mednarodnih vrhunskih vinskih sort.
L a n t h i e r i Z e l e n
Zelen je avtohtona vipavska sorta, ki raste predvsem na pobočjih zgornjega dela Vipavske doline.
Vonj: Je srednje intenziven, s citrusi v ospredju. Nadaljuje se v zaznave suhega sadja in zelišč. V spomin si lahko prikličemo vonj cvetočih kamilic, žajblja.
Okus: Zelen je šibkejšega telesa, kisline so bolj umirjene. Okus se nadaljuje dolgo in je zelo prisoten. Vseskozi nas spremlja mineralnost.
Kombinacija s hrano: Zelen je dober sopotnik hladnih predjedi, zelenjavnih testenin in rižot. Ujame se z bolj mastnimi suhimi mesninami (lardo, panceta).
Sorta: 100 % Zelen
Temperatura: 8-10 °C
L a n t h i e r i P i n e l a
Pinela je avtohtona vipavska sorta, ki raste predvsem na pobočjih zgornjega dela Vipavske doline
Vonj: V vonju prepoznamo marelico, belo breskev, ne manjka niti tropskih vonjav, kjer je vonj manga najbolj izrazit.
Okus: Nekoliko lažji, prijetno svež, mineralen. Je izrazit in traja dalj časa. Obilo belega sadja se izpostavi v pookusu.
Kombinacija s hrano: Pinelo lahko ponudimo k vsem vrstam lažjih jedi, nežnejših okusov. Dobro se poda k jedem s svežo ali pečeno zelenjavo, ribam ali morskim sadežem. Dobra kombinacija z zelenjavnimi predjedmi.
Sorta: 100 % Pinela
Temperatura: 8-10 °C
L a n t h i e r i M a l v a z i j a
Vonj: Sestavljen, deluje sladkobno. Spominja na skorjo citrusov, cvetove akacije, tropsko sadje, zeleni mandelj in med.
Okus: Malvazija je srednje močnega telesa, mineralna in mehka. V ustih pušča aromo tropskega sadja in zelišč. Pookus je dolg.
Kombinacija s hrano: Poda se k ribam, morskim rižotam, močnim kremnim juham in belemu mesu na žaru, pa tudi k lahkim jedem z mediteransko noto.
Sorta: 100 % Malvazija
Temperatura: 8-10 °C
L a n t h i e r i P i n o t G r i s
Vonj: Bogat, sestavljen. Spominja na citruse in zrelo belo sadje, prepoznana je rdeča pomaranča, zrela nektarina in mandljevo cvetje.
Okus: Srednje močnega telesa, poln in uglajen. Vino daje bogat občutek in dolgo obstojno aromo, ki spominja na citruse.
Kombinacija s hrano: Ribe in morski sadeži so klasična kombinacija s sivim pinotom. Poda se h kremastim sirom, pečeni Perutnini in lahkim testeninam.
Sorta: 100 % Sivi pinot
Temperatura: 8-10 °C
L a n t h i e r i S a u v i g n o n B l a n c
Vonj: Limeta in pasijonka. Tudi sveže seno in pokošena trava.
Okus: Aromatičen, bolj svež, srednjega telesa. Okus traja dolgo, je poudarjen, razvije se značilna sortna aroma – bezeg, pasijonka, citrusi.
Kombinacija s hrano: Tradicionalno se kombinira z mehkimi ali kozjimi siri. Sovpada tudi s perutnino, rdečimi ribami, raki. Lahko se kombinira z jedmi, ki so začinjene s peteršiljem, baziliko, mento, timijanom, belim poprom.
Sorta: 100 % Sauvignon Blanc
Temperatura: 8-10 °C
L a n t h i e r i C h a r d o n n a y
Vonj: Sušeni citrusi, banana in ananas, zaznavni so tudi odtenki karamele in praženih lešnikov.
Okus: Poln in bogat, kremaste teksture. V mehkem pookusu, ki traja dalj časa, se izpostavi aroma sušenih citrusov.
Kombinacija s hrano: Poda se k nevtralnim jedem delikatnega okusa, mesnatim ribam, školjkam, tudi perutnini ali zelenjavi z žara. Dobro se kombinira k delikatnim rižotam in testeninam.
Sorta: 100 % Chardonnay
Temperatura: 8-10 °C
L a n t h i e r i – S t o r i a
Vonj: Košara zrelih črnih sadežev. Črna češnja, sliva, črni ribez, tudi z noto kakava.
Okus: Intenziven in poln. Srednjega telesa, dolg, obstojen, z aromo črnega sadja.
Kombinacija s hrano: Priporočamo k pečeni jagnjetini ali govedini, steaku in celo burgerju. Serviramo jo lahko tudi s siri, kot so gauda ali cheddar.
Sorta: 65 % Cabernet Sauvignon
35 % Merlot
Temperatura: 16-18 °C
L a n t h i e r i – B a r b e r a
Vonj: Višnja, robidnica. Najdemo tudi zorilne note, ki spomnijo na cimet, janež, karamelo ter slivovo marmelado.
Okus: V ustih nam daje eleganten in žameten občutek, z dolgim aromatičnim vtisom. Je bolj živahnega značaja in mehkih taninov. Zaključek je srednje dolg z aromo prezrelega sadja in sladkih začimb.
Kombinacija s hrano: Kombinira se s hrano z žara ali s testeninami, kjer so osnova paradižnikove omake, česen, olive. Sovpada s pečeno svinjino ali divjim prašičem, jagnjetino, polpeti, klobasami na žaru ali z zajčkom.
Sorta: 100 % Barbera
Temperatura: 16-18 °C
L a n t h i e r i – C a b e r n e t S a u v i g n o n
Vonj: Višnja, brusnica, črni ribez. Prisotne so tudi zorilne note, ki spominjajo na črno čokolado, cimet.
Okus: Eleganten, sočen, srednjega telesa. Svilnati tanini poudarijo strukturo vina. V pookusu ostane aroma ribeza in začimb.
Kombinacija s hrano: Cabernet Sauvignon lahko ponudimo k širokemu naboru mesnih jedi. Sovpada z mesom na žaru, govejim kotletom, teletino. Lahko se kombinira tudi z divjačino.
Sorta: 100 % Cabernet Sauvignon
Temperatura: 16-18 °C
L a n t h i e r i – P i n o t N o i r
Vonj: Intenzivne arome črnega ribeza, črne češnje, zrele slive, hibiskusa in vijolice. Čuti se tudi gozdna podrast, usnje, muškatni orešček, nageljnove žbice, črni poper. S prijetnim zaključkom, ki spomni na suhi žajbelj.
Okus: Eleganten, mehak, intenziven in obstojen, s prijetnimi žametnimi tanini in svežino.
Kombinacija s hrano: Dobra kombinacija s filejem lososa z mediteranskimi zelišči in zelenjavo. Poda se tudi k pečenemu piščancu in pohanemu mesu, pa tudi k rižotam z gobami.
Sorta: 100 % Pinot Noir
Temperatura: 13-16 °C