F i n e s t S e l e c t i o n

F i n e s t S e l e c t i o n

Finest Selection je zgodba o vinski posebnosti. Tisto največ, kar podari narava in modro ter kreativno nadgradi enolog. Tej izdelki, bodisi penine ali mirna vina, so kot zvezda zažareli v vinskem svetu in vas popeljejo v svet čarobne vinske zgodbe.

V i p a v e c

Vonj: Sestavljen, spomni na suhe marelice, suho lupino citrusov, beli poper z noto kostanjevega medu.

Okus: Srednje poln, srednje močan. Mehak in rahlo pikanten, harmoničen. Nežni tanini dajejo vinu dolžino, ki se v zaključku prepleta z aromo suhe marelice in medu.

Kombinacija s hrano: Poda se k nevtralnim jedem, delikatnega okusa. Kombiniramo ga lahko k rižotam in testeninam, ribam ali karpaču.

Sorta: 5 % Rebula, 10 % Malvazija, 10 % Pinela, 15 % Laški Rizling, 30 % Zelen

Temperatura: 12-14 °C

 

V i p a v s k a r e b u l a

Vonj: Intenziven vonj suhih marelic, zrelega tropskega sadja s poudarkom na ananasu inpapaji. Zaznamo tudi posušeno limoninolupino s pridihom smole, usnja, praženih mandljev in zelišč.

Okus: Suh in strukturiran, mineralen z zaznavnimi tanini, ki pustijo prijeten pikanten zaključek. Pookus je dolg in intenziven.

Kombinacija s hrano: Lahko jo uživamo samostojno, lepo pa dopolnjuje jedi s perutnino in svinjino, pa tudi ribe, posebno lososa in tuno. Vredno jo je poskusiti tudi s kozličkom in ovčjim sirom.

Sorta: 100 % Rebula

Temperatura: 15-18 °C

B e l o p e n e č e v i n o

Vonj: Dozorel, srednje poudarjen, a prijeten vonj. Lepo se zaznava agrume. 

Okus: Samosvoj okus z lepim karakterjem. Poudarjene so arome agrumov, limete, kruha, lešnikov, olupljenega jabolka, nekoliko suhih zelišč in gob.

Kombinacija s hrano: Je okusna kulinarična spremljava jedem na osnovi rakov, rib in školjk.

Sorta: 100% Zelen

Temperatura: 4-6 °C

R o s e p e n e č e v i n o

Vonj: Zrel, fin, nežen in umirjen saden vonj.

Okus: Okus ponuja več slojev. Sprva sodnost in kvasne note, nato zemlja, suhe hruške, lešnik in za konec še mandelj. Mehurčki so drobnejši, penjenje je obilnejše, občutek v ustih je fin in prepričljiv.

Kombinacija s hrano: Kombinira se z ostrigami, školjkami ali sušijem. Je dobra spremljava tako lahkim morskim kot tudi lahkim azijskim krožnikom.

Sorta: 90 % Modri pinot, 10 % Chardonnay

Temperatura: 4-6 °C